Wat is er allemaal te doen op Bonaire? Meer dan genoeg! Bonaire staat bekend om de relatief goede kwaliteit van het koraal. Voor veel duikers is Bonaire dan ook een waar duikparadijs! Schildpadden, gekleurde vissen en een grote verscheidenheid aan onderwaterleven vind je bij dit eiland. Verder staat Bonaire ook bekend om het surfen. Zowel windsurfen als kitesurfen is mogelijk op het eiland. Ten slotte kun je natuurlijk ook de Caribische sferen proeven in Kralendijk, of de meest idyllische strandjes opzoeken! Daar heb je wel een huurauto voor nodig.
Kralendijk
We beginnen met de hoofdstad van Bonaire: Kralendijk. Ofwel: hoofdstad.. het is meer een dorp. Het heeft iets meer dan 10.000 inwoners en is vrij uitgestrekt. Je vindt er geen verkeerslichten, de gebouwen zijn maximaal 3 verdiepingen hoog en er staan veel oude monumentale maar ook kleurrijke gebouwen. Het centrum is plaza Wilhelmina. Als er een cruiseschip aanmeert dan staat het hier vol met kraampjes, er is dan markt. ’s avonds kun je hier in de buurt lekker eten bij bijvoorbeeld La Cantina. ’s middags kun je er ijs halen bij Gino’s, en een kopje koffie bij Luciano’s of Kareltje (tegenwoordig Karels Beach Bar). Vanaf de boulevard van Kralendijk kun je klein Bonaire goed zien liggen.

Stranden op Bonaire
Klein Bonaire
Klein Bonaire is een onbewoond eiland dat met een boot prima te bereiken is. Het water tussen Bonaire en klein Bonaire is overigens enorm diep: zo’n 180 meter! Er zijn jaarlijks zwemwedstrijden vanaf Bonaire naar klein Bonaire. Het onbewoonde eiland staat bekend om de prachtige stranden op Klein Bonaire. Het heeft geen bebouwing. Zeeschildpadden leggen zelfs eieren op Klein Bonaire! Rondom het eiland is prachtig koraal te zien, dat je al kunt zien met een snorkel. Als je er met een boot naartoe vaart dan kun je aanleggen bij boeien, zo hoef je het anker niet uit te gooien en kan het koraal niet beschadigd raken.
Sorobon
De meeste stranden op Bonaire zijn van kiezelstenen. Er zijn echter een paar zandstranden te vinden, waaronder Sorobon (aan Lac Cai). Hier wordt veel gewindsurft. Er zijn een paar windsurfscholen die op Sorobon zijn te vinden waaronder Windsurf Place en Jibe City. Wereldkampioenen surfen hier ook graag! Voor 50 dollar kun je al een introductieles nemen en de meeste mensen kunnen ook al een beetje op de plank staan na 1 lesje! De kwaliteit om te huren is hier erg goed. Check de volgende link voor meer informatie over windsurfen op Bonaire.
1000 steps
Een ander bekend strand (niet per se zandstrand) is 1000 steps. Vooral het uitzicht is hier prachtig, en de kans om zeeschildpadden te zien is ook erg groot! Als je naar beneden loopt zul je direct merken dat het trappetje naar beneden zeker niet bestaat uit 1000 treden. Je kunt hier gerust een stuk de zee in met een snorkel! Dit geldt niet voor de stranden op het noordoosten van het eiland. Hoewel je hier prima kunt zonnen is het water ingaan minder verstandig omdat er sterke stromingen zijn.

Gotomeer (met flamingo’s)
Het Gotomeer is een zoutwatermeer in het noordwesten van het eiland. Door koraalvorming werd dit meer gevormd, er ontstond een natuurlijke dam en het stond niet meer in verbinding met de zee. Er is een observatiepunt waar je behalve een prachtig uitzicht over het Gotomeer, ook de Brandaris goed kunt zien liggen. En nee, dit is niet de vuurtoren van Terschelling maar de hoogste berg van Bonaire (241 meter)! De Caribische flamingo’s broeden hier graag. Helaas niet meer zo graag als voor 2010.

Brand bij BOPEC in 2010
Dat was namelijk het jaar dat er een brand uitbrak bij de BOPEC, de Bonaire Petroleum Corporation. Een belangrijke bron van inkomen voor veel Bonairianen maar ook een bedreiging voor de natuur. Op 8 september 2010 ging er na een brand meer dan 30 miljoen liter ruwe olie in rook op. De kleur van het water veranderde en de flamingo is er minder te vinden.
Candushy Distilleerderij
Ook een leuke bezienswaardigheid is de Candushy Distilleerderij. Hier wordt de enige cactuslikeur ter wereld gemaakt: the spirit of Bonaire! Te vinden in het hart van Rincon, een dorpje in het noorden van het eiland, bieden ze ook rondleidingen aan waarbij je een flesje kunt kopen. Leuk voor in Nederland!

Slavenhuisjes
Helaas heeft Bonaire ook een grote rol gespeeld in de slavenhandel wereldwijd. En dan gaat het niet over de Bonairianen maar over de Nederlanders. Toen de Nederlanders het eiland in 1636 veroverden op de Spanjaarden werden er slaven ‘geïmporteerd’ om op de zoutpannen te werken. Deze verbleven in kleine hutjes die tegenwoordig bekend staan als de slavenhuisjes. Deze huisjes zijn nauwelijks een meter hoog; slaven verbleven met meerderen in de piepkleine huisjes. Te zien op de weg vanaf het vliegveld van Bonaire richting het zuiden. Als je dan direct doorrijdt, om de zuidkant van Bonaire heen kun je direct langs Sorobon.
Watersporten op Bonaire
Een van de redenen waarom Amerikanen Bonaire bezoeken, is de duikcultuur. Het koraal is hier nog relatief onaangetast. Als je duiken bent gewend in Europa; Bonaire veel mooier.
Duiken op Bonaire
Duiken op Bonaire kan eigenlijk overal! Kijk uit bij het noordoosten want daar kan de stroming vrij sterk zijn. Maar waar zijn de duikstekken? Bonaire is naar eigen zeggen de nr. 1 kantduiklocatie op deze aardbol! Je kunt nergens ter wereld eigenlijk bijna overal wel het water inlopen. De riffen zijn relatief goed en het zicht is meestal ook erg goed. Het zogenaamde ‘bleaching’ komt niet zo veel voor op Bonaire en orkanen komen niet vaak over het gebied. Het koraal en het rif is daarom zo goed dat mensen speciaal naar Bonaire vliegen om te duiken.
Het koraal wordt natuurlijk goed beschermd door het BNMP. De wateren zijn beschermd gebied. Je betaalt een nature fee, dat 45 dollar per jaar is voor duikers. Dit vignet kun je in de meeste winkels op het eiland kopen. De faciliteiten in de duikwinkels zijn erg goed; de meeste hotels en resorts richten zich dan ook echt op duikers.

Windsurfen op Bonaire
Windsurfen op Bonaire gaat in 1 adem met Sorobon. Sorobon ligt aan Lac Cai en is een strand. Er zijn een paar windsurfscholen die hier zijn gevestigd waaronder Jibe City en Windsurf Place. Je kunt bij beide scholen een begin lesje nemen, deze worden gegeven door ervaren windsurfers. Kijk niet raar op als je les wordt gegeven door een Europees kampioen of zelfs Wereldkampioen, windsurfen wordt de Bonairianen van jongs af aan bijgebracht. Het gebied zelf is een ideaal gebied om te leren windsurfen, je kunt bijna overal staan en zo zijn de leercondities ideaal. Je kunt waarschijnlijk na 1 lesje al op de surfplank staan!

Kitesurfen op Bonaire
Ook kitesurfen wordt langzaamaan steeds populairder op Bonaire. Aan de zuidwestkant van het eiland bevindt zich het kitesurfstrand met ‘de bus’. Deze gele schoolbus is eigenlijk de school! Je kunt hier lessen nemen of met je eigen spullen het water ingaan.
